عرضه اولیه سهام چیست؟
عرضه اولیه سهام چیست؟
شاید شما هم در زمره کسانی که باشید که در اخبار بورس منتظر عرضه اولیه یک شرکت قدرتمند باشید تا با خیال راحت و بدون دغدغه آن را بخرید تا کمی به سرمایه خود بیافزایید. عرضه اولیه یک موقعیت بسیار مهم و ارزشمند برای سرمایه گذاران به حساب می آید و از پرطرفدار ترین رویدادهای بورس تهران است؛ چرا که نطفه سهم در بازار ریخته شده و زمینه رشد آن فراهم است و هیچ شکی در آن نیست اما تا چه حد با شیب صعودی حرکت خواهد کرد به خود سهم بستگی دارد. در زبان ساده عرضه اولیه یعنی اینکه سهام یک شرکت برای اولین بار وارد بورس شده و عرضه می گردد؛ نه اینکه شرکت تازه کار خود را شروع می کند بلکه به این معنی که شرکت با چندین سال سابقه در بازار بیرون، به تازگی وارد بورس می شود تا هم شرکت به سهامی عام تبدیل شود و هم سرمایه گذاران در این شرکت خواهند توانست سهیم باشند. در سال های اخیر هر از گاهی برخی از شرکت ها به این اقدام دست می زدند اما امسال عرضه های اولیه فراوانی در بازار بورس عرضه شد. به عنوان مثال شستا در ابتدای سال برای اولین بار وارد تابلوی بورس شد که استقبال ویژه ای از این سهم انجام شد و بسیار پر سود بود.
نحوه خرید عرضه اولیه سهام
در سال های اخیر خرید عرضه اولیه کمی سخت بود و ممکن بود با چند ثانیه تأخیر فردی از سهم تازه وارد شده به بازار نصیبی نبرد؛ اما به تازگی خرید عرضه اولیه با روش بوک بیلدینگ انجام می شود که روشی بسیار مورد اطمینان و عادلانه است. روش بوک بیلدینگ، ویژگی هایی دارد که در این قسمت از مقاله به آن ها اشاره می شود:
- یک بازه زمانی مشخص برای ثبت سفارش در نظر گرفته می شود مثلاً از ساعت ۱۱ صبح تا ۱ بعد از ظهر.
- برای قیمت نیز یک بازه تعیین می شود مثلاً ۵۰۰ تومان تا ۵۵۰ تومان.
- حداکثر سهام قابل خرید توسط یک کد معاملاتی نیز اعلام می شود مثلاً ۶۰۰ برگه سهم.
با در نظر گرفتن همه این موارد شما می توانید به عنوان خریدار عرضه اولیه در آرامش کامل و در زمان اعلام شده قیمت مورد نظرتان را وارد سیستم کنید. پس از اتمام بازه زمانی اعلام شده، سفارش هایی که توسط شما و دیگر افراد وارد سامانه معاملات بورس شده بر طبق قوانین پردازش میشود. در مرحله بعد نوبت به اختصاص سهام می رسد. اختصاص سهام در عرضه های اولیه به روش بوک بیلدینگ، دیگر بر اساس اولویت زمانی ثبت سفارش نیست.
پس فردی که در پایان بازه زمانی معرفی شده سفارش خود را انجام داده با فردی که در اول بازی زمانی این کار را انجام نموده هیچ تفاوتی ندارد. البته باید به این نکته توجه کنید که به دلیل زیاد بودن شرکت کنندگان عرضه اولیه، تقریباً همه اشخاص و سفارش دهندگان، سقف قیمت را انتخاب می کنند، شما نیز همیشه سقف قیمت را برای این امر انتخاب کنید. در نهایت تعداد سهم به طور مساوی به تمام افرادی که سقف خرید را انجام داده اند می رسد، ممکن است فردی کمتر از تعداد میانگین سهم بخرد که در این صورت همان سهم انتخاب شده به او خواهد رسید.
سودآوری عرضه اولیه
همانطور که در طول مطلب اشاره شد، عرضه های اولیه یقینا سودآور هستند اما چه مقدار و در چه بازه زمانی این اتفاق خواهدافتاد به پتانسیل سهم مربوط است. ممکن است شخصی سهم را بخرد و پس از یک هفته اقدام به فروش کند، در این شرایط سهم حتماً سود خواهد داد اما آنچه که مشخص است مقدار سود کم خواهد بود؛ اما امکان دارد شخصی تصمیم بگیرد سهم را سه ماه یا بیشتر نگه دارد، در این شرایط هیچ تضمینی نیست که سهم، تمام روزها چراغ مثبت خواهد خورد و با یک شیب مشخص به روند صعودی خود ادامه خواهد داد. باکمی دقت و توجه به بازار تا حدی می توان بهترین روز فروش سهم را شناسایی کرد تا در کمترین زمان ممکن نسبت به سرمایه اختصاص یافته در آن بیشترین سود را برداشت. تجربه نشان داده است که تا به الآن بیش از ۹۰ درصد عرضه های اولیه که در بورس تهران انجام شدهاند برای سهامداران و خریداران سود آور بودند. به همین علت سبب شده است تا عرضه های اولیه همیشه جذابیت بالایی در بین فعالان بورس داشته باشند. در برخی از موارد سود عرضه اولیه به بیش از ۱۰۰ درصد نیز رسیده است. تشکیل شدن صف خرید برای سهام شرکتها از دلایلی است که سبب بالا رفتن قیمت میشود. در اغلب عرضه های اولیه تعداد سهم زیادی به سرمایه گذاران نمی رسد و سود آنها ناچیز است اما با این حال سود است و قابل توجه بسیاری از افراد قرار می گیرد.