درصورتی که درنسخه قدیمی وبسایت عضو بوده‌اید، مجدد با مشخصات فعلی " ثبت نام " نمایید. و تیکت ارسال کنید برای دریافت سفارشات قبلی خودتان! نکته : محصولات و خدمات درحال اضافه شدن هستند صبوری کنید.

عضویت

نسبت p/e در بورس چیست؟

نسبت p/e در بورس چیست؟

نسبت p/e در بورس چیست؟ همه افراد جامعه تمایل دارند تا روز به روز به سرمایه خود بیافزایند؛ برخی ها با تولیدات و برخی با کار و تلاش زیاد سرمایه ای برای خود جمع می کنند و درصدد پیشرفت بیشتری هستند؛ اما سرمایه جمع شده باید خودش رشد کند و از تورم جا نماند تا ارزش خود را در روزهای آتی حفظ کند. شما برای سرمایه خود چه تدابیری دارید؟ بعضی از افراد سرمایه را به طلا، مسکن و … می سپارند تا ارزش خود را از دست ندهد، بعضی ها به بانک و بعضی از افراد در بورس سرمایه گذاری می کنند؛ اما کدام روش بهتر است؟ برای رسیدن به پاسخ این سؤال می توانیم از یک نسبت بسیار ساده کمک بگیریم. نسبت p/e در بورس به زبان ساده که همان نسبت قیمت به سود است. به عنوان مثال شما سرمایه ای را به بانک دادید و بانک در ازای آن سالانه سودی به شما می دهد. با تقسیم سرمایه به سود عددی به دست می آید.

در بقیه سرمایه گذاری ها هم به همین شکل می توان این نسبت را گرفت. در این مورد مشخص می شود که شخص برای کسب سود یک ریال چقدر می خواهد سرمایه خرج کند. اگر بخواهیم محاسبه کنیم به این شکل می‌شود که بانک به ازای هر ١ میلیون سپرده گذاری شما ٢٠٠ هزار تومان سود به شما پرداخت می‌کند. در این مثال برای بدست آوردن نسبت p/e در بورس باید قیمتی که پرداخت و سرمایه‌گذاری کرده ایم (١ میلیون تومان) را بر سودی که به دست آورده‌ایم (٢٠٠ هزار تومان) تقسیم کنیم؛ که می‌شود ۵ =١٠٠٠٠٠٠/٢٠٠٠٠٠. پس در این مثال نسبت p/e سود بانکی ما برابر با ۵ است.

برخی برای این عدد ۵ یا به عبارتی نسبت p/e بدست آمده، دو معنی آورده‌اند. اولی به این معناست که شما حاضر شده اید به ازای هر ١ ریال سودی که از بانک دریافت می‌کنید ۵ ریال پرداخت کنید. دومی نیز به این معناست که ۵ سال زمان می‌برد تا سرمایه شما از طریق سودهای بدست آمده برگردد.

 

نسبت p/e در بورس به زبان ساده

تا به اینجا نسبت p/e در بورس را به‌صورت کلی و به زبان ساده بررسی کردیم؛ اما این نسبت به صورت کلی در بورس نیز به کار برد که برای مثال فرض می‌کنیم قیمت یک شرکت در حال حاضر ٢٠٠ تومان است و eps یا همان سودی که برای سال جاری پیش بینی کرده است ۵٠ تومان است. حال اگر بخواهیم نسبت p/e این شرکت را محاسبه کنیم باید قیمت آن را بر سود آن تقسیم کنیم که می‌شود ۴=٢٠٠/۵٠ در اینجا نیز این عدد ۴ همان معنایی که در بالا گفته شد را دارد؛ یعنی سرمایه گذاران حاضر هستند به ازای هر ١ ریال سودی که از این شرکت دریافت می‌کنند، ۴ ریال پرداخت کنند. این مفهوم کلی نسبت p/e است؛ اما این اعدادی که بدست می‌آوریم فقط انتظارات سرمایه گذاران از آینده سهم را به ما نشان می‌دهد و دلیل این مهم را نمی دانیم. اگر در ابتدای کار هستید برای چند سهم این کار را انجام دهید و بعد دست به دامن تحلیل بنیادی شوید.

کاربرد نسبت p/e چیست؟

پس دانستیم که نسبت p/e یکی از روش های ارزش گذاری سهام است؛ اما مهم این است که به چه شکل از این نسبت در ارزش گذاری سهام استفاده می‌شود؟ به این نسبت، ضریب سهام نیز گفته می‌شود. برای ارزش گذاری به یک سهم باید نسبت p/e را در e دوباره ضرب کنیم. p/e * eps = price.  زمانی که ارزش سهم با این روش بدست آمد، باید بررسی کرد که آیا قیمت آن سهم در بازار بیشتر از قیمت محاسباتی ما است یا کمتر از آن؟ ا

گر قیمت سهم در بازار بیشتر از قیمت محاسباتی ما باشد، به این معنی است که این سهم ارزنده نیست؛ اما اگر قیمت سهم در بازار کمتر از قیمت محاسباتی ما باشد، یعنی این سهم ارزنده است و قابلیت رشد دارد. البته یک نکته مهمی که وجود دارد، این است که ما باید این نسبت را به درستی محاسبه کنیم. اگر در محاسبه ما اشکالی وجود داشته باشد در تمامی این موارد تأثیر خواهد گذاشت.

مثال برای ارزش گذاری سهم با استفاده از نسبت p/e

فرض می‌کنیم با روشی که در بالا گفته شد، نسبت p/e شرکتی ۶ ‌باشد. سود یا eps این شرکت نیز ١٠٠ تومان است. حال ارزش این شرکت برابر با ۶٠٠ تومان می‌شود. ۶٠٠ = ١٠٠ * ۶ حالا اگر قیمت روز این سهم برابر ۵٠٠ تومان شود، به این معنی است که این سهم ارزنده است و می‌تواند تا ۶٠٠ تومان رشد کند و می‌توان آن را خرید. ولی اگر قیمت روز این سهم ٧٠٠ تومان باشد، نشانگر گران بودن سهم است و می‌تواند تا ۶٠٠ تومان افت داشته باشد و نباید آن را خرید.

ارسال دیدگاه