پردازش اطلاعات مالی دکه
منو موبایل

پردازش اطلاعات مالی دکه

شاخص بورس چیست؟

شاخص بورس چیست؟

 کسانی که به خواندن و شنیدن اخبار علاقه دارند، حتماً در لابه‌لای آن ها با واژه شاخص بورس آشنا شده اند. رشد شاخص بورس و یا نزول شاخص همیشه در لیست اخبار قرار می گیرد. شاید افرادی زیادی با شنیدن این واژه سؤالی برایشان پیش بیاید که اهمیت این شاخص چیست که در اخبار به آن این همه توجه می کنند. در این مقاله قصد داریم توضیحاتی را در مورد شاخص بورس خدمتتان ارائه دهیم.

 بورس به عنوان یک بازار خرید و فروش سهم شرکت های کوچک و بزرگ، روزانه افراد زیادی را به فعالیت واداشته است؛ اما مشخص است میزان معاملات در هر روز یکسان نیست، گاهی ممکن است در کل روز عرضه سهم ها بیشتر از تقاضا باشد و گاهی بر عکس. در سال ۱۳۶۹ مبنای شاخص کل با عدد ۱۰۰ گذاشته شد؛ پس از آن سال، شاخص بورس بالا و پایین زیادی به خود دیده است و صاحبان تجربه با رقص عدد این شاخص آشنا هستند که بالا رفتن آن موجب شادی سرمایه گذاران و پایین رفتن آن موجب اضطراب و استرس آن ها می شود. حال متخصصین و مسئولین این تغییرات قیمت را با نام شاخص بورس به سرمایه گذاران و سرمایه داران گزارش می دهند تا چارچوبی کلی از بازار در اختیار آن‌ها قرار بگیرد. به عنوان مثال اگر تقاضا در یک روز بیشتر باشد، در اخبار خواهید شنید که شاخص رشد چند درصدی پیدا کرده است.

برخی از افراد فکر می کنند زمانی که شاخص بورس منفی است، تمامی سهام شرکت ها در بورس منفی هستند؛ اما باید گفت که این دیدگاه بسیار غلط است و شاخص بورس فقط وضعیت کلی بازار را به ما نشان می دهد. در بازار بورس فقط یک شاخص نداریم بلکه شاخص‌ های مختلفی وجود دارد که هر یک از آن ها، از یک دید و جنبه خاصی وضعیت بازار بورس را به ما نشان می دهد. در زبان ساده می‌توانیم بگوییم شاخص بورس عددی است که روند صعودی و یا نزولی بازار را نشان می‌ دهد. شاخص بورس از جنبه های مختلفی مورد توجه تحلیل گران این عرصه است. تعدادی از این شاخص ها، زیاد مورد توجه اشخاص قرار می‌گیرند. شاخص کل، شاخص قیمت، شاخص کل هم وزن و شاخص قیمت هم وزن از جمله شاخص های بسیار مهم بازار بورس و اوراق بهادار تهران است. با استفاده از این شاخص ها می توانید از روند کلی بازار مطلع شوید.

 شاخص کل

شاخصی که در اخبار رادیو و تلویزیون می شنوید همین شاخص است. شیوه خاصی برای محاسبه این شاخص وجود دارد و رشد یا نزول شاخص کل، روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه مورد توجه اعضای بازار قرار می گیرد. اگر فرد تیزهوشی باشید حتماً تا اینجا به این مطلب پی برده اید که رشد شاخص کل نشانگر رشد همه سهم های بازار نیست و سهم های بزرگی مثل فملی، وتجارت، شستا و … می توانند با مثبت بودنشان تاثیر بسزایی در رشد شاخص داشته باشند؛ با اینکه سهم های خرد در آن روز همگی در حال عرضه بوده اند. این مطلب را می توان به عنوان ضعف شاخص کل در نظر گرفت.

شاخص قیمت

این شاخص، نشانگر سطح عمومی قیمت سهام شرکت ها است. تفاوت این شاخص با شاخص کل، در محاسبه سود نقدی قیمت سهام است. در محاسبه شاخص قیمت، سود نقدی را وارد محاسبات نمی کنند و فقط قیمت سهام لحاظ می شود. این شاخص نیز یک میانگین است و بیانگر بالا و یا پایین رفتن همه سهم ها نیست. با توجه به اینکه معیار در این شاخص ارزش شرکت هاست، شرکت های بزرگ در تغییر آن بسیار تاثیر می گذارند.

شاخص کل هم وزن

برای رفع ضعف شاخص کل که شرکت های بزرگ بیشتر تاثیر می گذارند، این شاخص در نظر گرفته شده است. در شاخص کل هم وزن اندازه شرکت ها تأثیری در آن ندارد و همه شرکت ها، کوچک و بزرگ، به یک اندازه تاثیر دارند.

شاخص قیمت هم وزن

در این شاخص نیز برخلاف شاخص قیمت تاثیر همه شرکت ها یکسان در نظر گرفته می شود. در این مورد وضعیت بازار گویاتر بیان می شود و بهتر می توان روند بازار را درک کرد.  این مطالب تنها برای آشنایی با این واژه ها ارائه شد و کسانی که علاقه بیشتری دارند تا جزئیات این شاخص ها را بدانند باید این مطالب را در مقالات بعدی مطالعه کنند.

مطالب مرتبط
Sarkhatibourse dackeh - معرفی بهترین ربات سرخطی بورس

معرفی بهترین ربات سرخطی بورس

 معرفی بهترین ربات و نرم افزار سرخطی بورس تضمینی امروز در پردازش اطلاعات مالی دکه قصد داریم یکی از بهترین […]

4 دقیقه مطالعه مشاهده
Sarkhatibourse dasti dackeh - تفاوت ربات سرخطی با سفارش دستی در بورس

تفاوت ربات سرخطی با سفارش دستی در بورس

تفاوت ربات سرخطی با سفارش دستی در بورس امروز قصد دارم در پردازش اطلاعات مالی دکه توضیح بدم تفاوت نرم […]

2 دقیقه مطالعه مشاهده
Sarkhatibourse3 dackeh - سرخط زدن یا سرخطی بورس چیست؟ (توضیح کامل)

سرخط زدن یا سرخطی بورس چیست؟ (توضیح کامل)

سرخط زدن یا سرخطی بورس چیست؟ (توضیح کامل) امروز در این مقاله قصد داریم برای شما بیان کنیم بهترین روش […]

3 دقیقه مطالعه مشاهده

دیدگاهتان را بنویسید